Julepynt: Juleklip og klistre

Julepynt går helt tilbage til de gamle julemarkeder, der fandt sted i Tyskland i 1600-tallet. Dengang var det især julemad, der brugtes som julepynt. Det var for eksempel honningkager, sukkerstænger og andet juleslik. I 1800-tallet blev meget andet julepynt udbredt – også i Danmark. Det var især julepynt til juletræet, men også julepynt formet som kurve og hjerter, der kunne indeholde søde sager såsom nødder, kager, rosiner og frugt.

Du finder alle materialerne til hjemmelavet julepynt her →

I starten af december samles man ofte med gode venner, for at lave julepynt og hygge sig med gløgg. Selv om selve det at lave julepynten tit er en undskyldning for at mødes, er det altid vældig hyggeligt. Alle har noget med, og bordet fyldes snart af alskens forskellige papirer, bånd og garn, klister, saks og glansbilleder af engle. Det er forbavsende, at alle faktisk kommer i gang, både børn og voksne. En er fantastisk til at lave knallerter, en anden fletter hjerter, og en klipper lange guirlander af glanspapir… hver gang får man nye bidrag til julepynten med hjem..

Her finder du nogle ideer til julepynt, man selv kan lave: Hjemmelavet julepynt til årets hyggeligste tid

Juleklip
Engle
Dobbeltstjerne
Flettede hjerter
Flettet stjerne
Fugl
Gavemærker
Hjertekurv
Papirklip
Julesok
Lygte
Nissedreng og Nissepige
Tromme
Vejledning til juleklip

Udbredt julepynt

Udbredt julepynt

I dag kendes mange forskellige typer af julepynt. Her nævner vi nogle:

Julelys: At pynte juletræet med julelys kendes allerede fra den første tid, hvor juletræet fik plads i stuen. Det kan spores tilbage til 1600-talllet. Lyset symboliserer liv og glæde i en mørk tid og er perfekt til julepynt – så længe, man tænger på brandfaren!

Engle: Allerede i midten af 1880’erne blev engle udbredt som juledekorationer i Danmark. Engle forbindes med den kristne kultur, men kendes også fra buddhismen, islam, hinduismen og jødedommen, hvor englelignende væsner bruges som sendebude.

De flettede hjerter: Hjerter som julepynt optrådte først gang omkring 1914. Hjertet i sammenhæng med julen er faktisk en dansk tradition. H. C. Andersen sad allerede i 1800-tallet og klippede de første julehjerter, men da var det ikke en egentlig tradition.

Lametta: Lametta er navnet på de helt tynde kobberlignende tråde, der i dag mest laves af papir med sølvfarver, men i gamle dage faktisk var lavet af kobber. De lægges på træet som juledekorationer og skaber reflekser i grenene.

Julepynt laves i dag i utroligt mange forskellige varianter. For eksempel som guirlander, julespil, musetrapper, glansbilleder, julekugler med navn og meget, meget mere.

I dag begynder butikkerne at pynte op med julepynt allerede i november måned. Det synes mange mennesker er alt for tidligt. Men man kan ikke se bort fra, at julen er blevet kommercialiseret, og at mange forretninger henter en stor del af deres overskud under julehandelen.

Du finder alle materialerne til hjemmelavet julepynt her →

Vejledning til juleklip

Karbonpapir
Karbonpapir bryges til at overføre en tegning eller en skabelon fra et stykke papir til et andet. Skabelonen tegnes over på pergamentpapir eller fotokopieres. Derefter kan modellen kalkeres over på karton eller papir.

Kopimaskine
En kopimaskine kan benyttes, hvis man hurtig vil overføre en skabelon til en stykke papir eller tyndt karton. Nogle maskine kan også kopier op eller ned.

Clipsemaskine
En clipsemaskine kan i flere tilfælde bruges i stedet for lim. Clips bruges kun på steder, hvor de ikke bliver synlige.

Hultang
En hultang kan bruges, når der skal klippes huller til ophæng, border, og øjne. øjnene kan f.eks. klippes af sort selvklæbende plastic, så er de nemme at lime fast.

Spray
Hvis man skal spraye en ting med maling eller guldbronze, er det lettest at gøre det nede i en papirkasse. På den måde undgår man at få malerstøv ud over det hele.

Blyant
Til at tegne på pap eller papir er det bedst at bruge en blød blyant. Det er nemmere at viske ud igen, hvis der tegnes forkert.

Lineal
En lineal bruges til at måle op med og til at skære efter.

Passer
En passer er også et nyttigt redskab. F.eks. hvis du skal konstruere dine egne former til flettede julehjerter.

Tusch
Til at tegne ansigter kan man bruge en sort tusch.

Saks
Flere størrelse af spidse og skarpe sakse er en af forudsætningerne for et godt resultat.

Hobbykniv
En hobbykviv kan undertiden være lettere at bruge end en saks. Brug en en tybe hvor bladerne kan brækkes af, efterhånden som de blive sløve.

Skalpel
En skalpel kan bruges i stedet for en hobbykniv.

Lim
En limstift er nem at arbejde med. specielt for de mindste. Man kan også bruge hobbylim.

Pincet
En pincet er en praktisk redskab, når man skal lime øjne og andre små ting fast.

Nål
En nål kan bruges til at prikke huller med. Den bruges også, når der skal sættes tråd i til ophængning.

Papirclips
Papirclips kan bruges til at holde to limede flader sammen, intil de er tørre.

Alt udstyret kan købes her →

Læs meget mere her: Hjemmelavet julepynt til årets hyggeligste tid

Back to top button