Forsiden Information Gæstebog Link til os Sponsorer Kontakt os Føj til foretrukne Anbefal denne side
Jul i Danmark
Juletiden
Julens historier
Traditioner
Jul i gamle dage
Mad og drikke
Sådan holder vi jul
Sange og salmer
Kristen jul
Hvid jul
Julegaver
 
Juleværksted
Tips og idéer
Juleklip
Kravlenisser
Clipart
Billeder

 

Julemanden

Alle danske børn kender julemanden som en lattermild ældre herre, der kommer med julegaver iført sorte støver, en tyd rød-hvid dragt og altid med store røde kinder. Men hvem er julemanden egentlig og hvor stammer julemanden fra?

Legenden om julemanden går helt tilbage til 300-tallet, hvor et barn ved navn Nikolaus blev født. Ingen vidste dengang, at han skulle blive verdensberømt som julemanden med alle julegaverne, men Nikolaus viste hurtigt tegn på, at han havde særlige evner. Som voksen blev han biskop i Myra i det sydvestlige lilleasien, og herfra gjorde han ifølge legenden lutter gode gerninger. En af de gerninger, der senere er knyttet til Nikolaus som julemand –eller gavegiver – skete, da han redede en familie fra fattigdom ved at kaste penge ind igennem deres vindue om natten. Men Nikolaus kunne meget mere end det. Han kunne ved Guds kraft vække de døde til live, og han kunne rede søfolk fra stormene. Derfor blev Nikolaus (senere kaldet julemanden) kåret som helgen og blev i første omgang mest æret af sømændene.

Nikolaus bliver til julemanden

Nikolaus var i første omgang katolsk helgen, men under reformationen afskaffede protestanterne helgendyrkelsen. De havde dog svært ved bare at droppe Sankt Nikolaus, fordi han var så populær, så i stedet fremstillede man ham uden bispehue, og kaldte ham julemanden. Det passede godt med, at Nikolaus i sin tid var død i december, for nu kunne han som julemanden sættes sammen med julen og julegaverne.
Sådan blev Sankt Nikolaus under navnet julemanden kendt i Danmark, og sådan blev han også spredt til USA. Her blev fortællingen om ham, spredt igennem de hollandske søfolk, der lagde til ved New York. De kaldte Sankt Nikolaus for ”Sinterklaas”, og via oversættelserne til amerikansk, blev han til ”Sancta Claus” – den amerikanske julemand.

 

Julemanden og julegaverne

I dag er julemanden kendt over alt i verden som den rare, ældre mand, der kommer med julegaver til børnene. Julemanden bliver i massivt omfang brugt som kommercielt blikfang op til jul – særligt efter 1930, hvor Coca Cola første gang tegnede ham i sine reklamer. Her havde han stort, hvidt skæg, sorte støver, en tyk, rød frakke og en smittende latter. Nøjagtigt som vi kender og elsker ham i dag.

Der er dog stadig diskussion om, hvor han stammer fra. Sankt Nikolaus var jo fra lilleasien, men i dag bliver han knyttet sammen med sneen og julen, og derfor kæmper både Canada, Finland, Grønland, Norge og Sverige om retten til at have den gamle gavegiver boende.

juletræ
juletræer
julemanden
julemandens værksted

Skandinavisk / amerikansk

Jultomten - svensk
Julenissen - norsk

 christmas downloads
 christmas crafts
 christmast decorations
 christmas gifts
 christmas party
 christmas stories

Vi elsker jul! on Facebook

 

Underholdning
Julekalender
Juleri for børn
Julesjov
Konkurrence
Quizzer
Spil
Eventur og historier
Nyttig
Download
Afstemninger
Jule-guide
Jule-forum
Ugehoroskoper
Send julekort
Chat
Nedtælling

   

Alt om julen:
  Julekonkurrencer
  Jul
  Julebilleder
  Juledekorationer
  Julefrokost
  Julegave
  Julegaveideer
  Julehistorie
  Julehjerter
  Julekager
  Julekalender
  Julekonfekt
  Julekonkurrence
  Julelege
  Julemad
  Julemanden
  Julemarked
  Julepynt
  Julequiz

  Online juletræ
  Julekort egne billeder
  Julerim til julekort
  Julerim
  Juleringetoner
  Julesange
  Julesjov
  Julespil
  Juletræ
  Julemarkeder

 Partnersider:
  Go Dating
  Jul i Sverige
  Christmas
  Jul i Norge

chart.dk

Jul

Sitemap
"Jul i Dannevang" er optimeret til Microsoft Internet Explorer
© 2000-2011 Jul i Dannevang
Julen 2011